Meniu Închide

Ziua Mondială a Apei – 22 MARTIE “Apă pentru pace”

Ziua Mondială a Apei – “Apă pentru pace”

 

În fiecare an, în data de 22 martie, la nivel mondial, se sărbătorește Ziua Mondială a Apei .

Sărbătorirea Zilei Mondiale a Apei (22 martie) are ca scop aducerea în atenția opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative și calitative a apelor și de a pune în adevărata lumină rolul, îndatoririle și responsabilitățile celor cu atribuții în întreținerea, valorificarea și protejarea surselor de apă.

Ziua Mondială a Apei este un eveniment organizat sub egida Națiunilor Unite, coordonată de UN-Water și condus de unul sau mai mulți membri și parteneri ONU.

Tema este propusă în prealabil de UN -Water și este aliniată cu publicația anuală a Raportului ONU privind dezvoltarea apei în lume, publicată de UNSECO în numele UN-Water, iar realizarea acestuia este coordonată de Programul Mondial de Evaluare a Apelor (WWAP) UNSECO.

Tema propusa anul acesta este  APĂ PENTRU PACE  și aduce în atenția opiniei publice urmatoarele aspecte:

Apele transfrontaliere sunt esențiale pentru pace și prosperitate, iar guvernele ar trebui să coopereze la nivel bilateral, regional sau global, de exemplu prin înscrierea și punerea în aplicare a Convenției Națiunilor Unite privind Apa și a Convenției privind Cursurile de Apă.

Apa poate crea pace sau poate provoca conflicte.

Când apa este limitată sau poluată, sau când oamenii au acces inegal sau nu au acces, tensiunile pot creştere între comunităţi şi ţări.

Peste 3 miliarde de oameni din întreaga lume depind de apa care traversează granițele naționale. Totusi, doar 24 de țări au acorduri de cooperare pentru toate resursele lor de apa comună. Pe măsură ce impactul schimbărilor climatice crește, iar populația crește, există o nevoie urgentă, în interiorul și între țări, să ne unim în jurul protejării și conservarii celei mai pretioase resurse a noastre.

Sănătatea publică și prosperitatea,  sistemele alimentare și energetice, productivitatea economică și integritatea mediului depend toate de un ciclu al apei care functioneaza bine și este gestionat echitabil.

Trebuie să acționăm pe baza faptului că apa nu este doar o resursă care trebuie folosită, ci este un drept uman, intrinsec în  fiecare aspect al vieții. Cu toții trebuie să ne unim în jurul apei și să o folosim responsabil, punând bazele unui MÂINE MAI STABIL ȘI PROSPER.